010 Woning Den Anker Leuven, 2005

Een beschermd monument - met bouwdelen uit de 16de , 19de en vroeg 20ste eeuw - werd verbouwd in 1980, waardoor de eenheid en eenvoud verloren ging. Het masterplan voorziet in een gefaseerde reeks strategische ingrepen die de relatie van de oorspronkelijke leefruimtes met de stadstuin herstelt, en de volumewerking vereenvoudigd. De originele ruimtes worden maximaal gerestaureerd, en contrasteren met de nieuwbouw die uitgesproken hedendaags is en zo de geschiedenis doorzet.

Een nieuwe uitbreiding wordt voorzien met leefkeuken, eetruimte en wintertuin. Het nieuwe volume herstelt de logica van de uitbreiding van 1909, en werkt de tuin opnieuw af tot een eenvoudige, rechthoekige stadstuin. De uitbreiding zal volledig beglaasd worden naar de tuin toe, met een verticale ritmering van de profielen die aansluit bij de verticaliteit die in de gevel van de bouwvleugels uit 1909 aangezet werd. Zo ontstaat een meer samenhangende volumewerking waarbij getracht wordt de hedendaagse uitbreiding een maximale neutraliteit mee te geven zodat de historisch waardevolle bouwvleugels tot hun recht komen.

Een andere belangrijke ingreep is het verplaatsen van de zoldertrap. In het ontwerp zal de trap worden verplaatst buiten het volume van het 17de eeuwse diep- en breedhuis. De nieuwe trap sluit direct aan op de centrale traphal, en zorgt op de zolderverdieping voor een horizontaal uitzicht. Beglazing rondom de trap zorgt voor lichtinval op de bovenverdieping. De nieuwe kwalitatieve toegang tot de zolder maakt het mogelijk deze ruimte onder het prachtige historisch waardevolle gebinte in te richten als gastenverblijf, met eigen werk- en leefruimte, slaapruimte en kitchenette.

Dit project won in 2011 de Belgian Building Awards in de categorie residentieel – renovatie en werd genomineerd voor de Belgische Prijs voor Architectuur 2011.

Locatie: Leuven
Opdrachtgever: privé
Stabiliteit: UTIL

overzicht