029 Hoekwoning Trapstraat Antwerpen, 2004

Een leegstaande en verkrotte hoekwoning wordt gerenoveerd tot volwaardige eengezinswoning. Door aan te tonen dat in de stad, zelfs op moeilijke locaties en met bestaande 19de eeuwse woningen, op kwalitatieve wijze kan gewoond worden, kan zelfs een kleinschalig project bijdragen aan een heropleving van de 19de eeuwse gordel.

De schijnbare onmogelijkheid om op een klein hoekperceel kwalitatieve buitenruimte te realiseren, wordt getackeld met een meanderend volume, dat rondom 2 terrassen met verschillende oriëntaties oprijst. Het terras op de eerste verdieping opent in de leefruimte een ruim zicht op het toekomstige park Spoor Noord.

Door strategische, centrale inplanting van de trap ontstaan langsheen de gevels grotere ruimtes voor de woonfuncties en worden lange gangen vermeden.

De grote uitsnedes van de terrassen doorbreken het strakke raster van raamopeningen van de bestaande hoekwoning, en maken het zicht op de woning specifiek vanuit de verschillende straten. Een derde grote raamopening wordt op het gelijkvloers toegevoegd en biedt de leefkeuken uitzicht op het hoekpleintje.

Dit project werd genomineerd voor de Belgische Prijs Architectuur 2009.

Locatie: Trapstraat Antwerpen
Oppervlakte: 180 m²
Opdrachtgever: AG Vespa

Stabiliteit: Ir. Arch. Rolf Vansteenwegen
Aannemer: I2 build
Veiligheidscoördinatie: Struktuur
Technieken: 360 bvba

overzicht