053 Nieuwbouwappartementen Borgerhout, 2014

Een erg minutieus en doorgedreven onderzoek naar de randvoorwaarden en potenties van elk van de percelen rond de voormalige snoepfabriek ging vooraf aan de inpassing van het nieuwe bouwvolume. De site en programma verhalen van een erg beladen zone, door meerdere gebruiken geclaimd. Op elke plek dienen functies gestapeld te worden: wonen boven expeditieterrein, wonen boven parkeergebouw, wonen boven wonen.

In plaats van een simulacrum van een stukje stad met rijwoningen op een te klein perceel te bouwen naast het pakhuis, beschouwen we de nieuwbouw als was het een uitbreiding van de snoepfabriek – een natuurlijk verder groeien van het conglomeraat ter vervollediging van het bouwblok. Nieuwbouw, pakhuis en reconversie tot woningen in één tijd. De mix van grootschaligere activiteiten – leveringen, werkateliers, café met wonen wordt aannemelijk.

Het bovengronds bouwprogramma wordt samengebald in vier compacte volumes waarin de appartementen in een complexe stapeling ondergebracht zijn. De woningen kunnen elk op zich omschreven worden als ‘stadsvilla’s’ met ruime, opengewerkte plattegronden, oriëntaties over meerdere gevels, overhoekse panorama’s en geschakeld aan een ruime buitenruimte in de vorm van een tuin, loggia of dakterras.

Locatie: Borgerhout

Status: opgeleverd op 01/03/2011

Opdrachtgever: Antwerpen 2006-2011

Stabiliteit: ABT België

Veiligheidscoördinatie: Structuur

overzicht