101 Politiekantoor Bredabaan Antwerpen, 2012

Ons ontwerpend onderzoek is een zoektocht naar een typologie, niet zozeer in de autonome vorm van het politiegebouw, maar veeleer in de dialectiek tussen architectuur en stad. Immers, de klassieke opstelling, waarbij de stad terugwijkt en ruimte maakt voor een monumentaal publiek gebouw op een plein, is hier niet mogelijk. Het is ook niet meer wenselijk.

Niettemin is het wel een publiek gebouw, dat de verantwoordelijkheid moet dragen om een refertepunt in de wijk te zijn, en een herkenbare, aanwijsbare verschijningsvorm moet hebben. Niet zomaar een kantoor of appartementsgebouw in de ellenlange rij die de Bredabaan is.

Naast de bewuste houding die het moet aannemen ten opzichte van de Bredabaan, moet het nieuwe gebouw zich eveneens weloverwogen verhouden tot de binnenkern van het diepe bouwblok waarvan het deel uitmaakt, én tot het kleinschalige voorstadstraatje dat de Winkelhaakstraat is. Hier bouwen is uitspraak doen over hoe een groot programma geïntegreerd kan worden, en structurerend kan werken in het kader van het ilôt, met een ruime binnenkern en een celwand die aansluit op uiterst verschillende stedelijke condities.

Ligging: Bredabaan Antwerpen

Status: in uitvoering

Oppervlakte: 7.100 m²

Opdrachtgever: AG Vespa

Stabiliteit: UTIL Struktuurstudies

Technieken: Ingenium

Duurzaamheid: Ingenium

Akoestiek: Pierre de Fonseca

overzicht