123 Contius orgel Leuven, 2018

Een nieuw hoogzaal moet een replica van een barok Contius-orgel een plek geven in het unieke barok-interieur van de Sint-Michielskerk te Leuven. De ambitie om met het replica-instrument de originele klankkleur van de barok-orgelmuziek te benaderen, leeft door in de ‘traditionele’ constructie uit massief eik voor het hoogzaal. Een set aan moerbalken zoekt kruiselings steun in bestaande zuilen en 2 nieuwe steunpunten. Het hoogzaal overspant schip en zijbeuken en presenteert met een ruime boog het orgel centraal in het schip. De balustrade vormt een fries van gebogen eiken panelen uit ajour houtsnijwerk, en verzoent in haar patroon ornament van kerkinterieur en orgel.

De vraag werd aangegrepen om ook de ontsluiting van het monument fundamenteel te herdenken. Een enfilade van 3 kamers wordt afgescheiden van de kerkruimte: Een centrale vestibule met ceremoniële deuren wordt geflankeerd door een nieuwe publieke onthaalruimte en een verbindingsruimte naar hoogzaal en loges.

Bijzondere aspecten van het project:

- De realisatie van een nieuw hoogzaal voor een barok-orgel in de belangrijkste barokkerk van Leuven is in het wezen zelf van de opgave uniek. De ingreep concentreert zich in de narthex, die in WOII door geallieerde bombardementen werd vernield en wat overhaast werd wederopgebouwd. Het project laat toe een krachtiger antwoord te plaatsen tegenover de uitgesproken barok van de kerk.

- De zoektocht naar een passende hedendaagse ontwerptaal, die evident en zelfbewust verschijnt in de krachtige, 17de eeuwse barok van Willem Hesius.

- Ontsluiting van het monument voor andere activiteiten dan erediensten. De nieuwe entreesequens laat meervoudig gebruik toe, van ceremonies en vieringen, tot concerten en toeristisch onthaal. Ze vermijdt extra infrastructuur in de kerk zelf.

- Vakmanschap staat centraal in de realisatie van het geïntegreerd ontwerp, waarin ontwerpvisie, ingenieurskennis, materiaalkennis, architectuurgeschiedenis en kunst op unieke wijze samenkomen.

Ontwerp: 360Architecten

Ontwerpadvies Barok: Prof. Dr. Ir. Maarten Delbeke

Structuur: Ney & Partners

Ontwerp en uitvoering ajour-snijwerk: Atelier Donaat Van Overschelde

Opdrachtgever: Kerkfabriek Sint-Michiels

Stad Leuven

Contius Foundation

Uitvoering: PIT

Status:

Hoogzaal en vestibuleruimtes: gerealiseerd

Contiusorgel: gerealiseerd

Ceremoniële deuren: gerealiseerd

Het hoogzaal is in blank eikenhout: gerealiseerd.

Ajour-snijwerk: abstract gezaagd patroon werd in functie van bijkomende sponsering paneel per paneel manueel uitgesneden.

overzicht