135 OCMW en BIB Grimbergen, 2016

Het ontwerp voor het nieuwe OCMW en Bibliotheekgebouw wil in de eerste plaats een echt publiek stadsgebouw zijn, gevormd door zijn context maar niettemin met een fiere aanwezigheid naar het Gemeenteplein en het Cultureel Centrum toe. Vertrouwd en nieuw in één elan gevat.

Een doorgedreven volume- en programmastudie heeft geleid tot een gefacetteerd gebouw, dat zich heel verschillend laat aanschouwen vanuit de uiteenlopende invalshoeken uit de omgeving. Het sluit aan bij het woonweefsel in de straten, en richt zich op naar het Gemeenteplein en de open ruimte voor het Cultureel Centrum.

Het nieuwe project heeft een uitgesproken publiek karakter en brengt de nieuwe kantoren voor het OCMW, de gemeentelijke bibliotheek en enkele aanvullende diensten zoals Kind&Preventie en Spelotheek samen onder één dak. Een open toegangshofje schakelt het nieuwe stadsgebouw op de as tussen het Amandus- en Gemeenteplein. Binnenin is de foyer op het gelijkvloers opgevat als de centrale schakelruimte tussen de verschillende functies. Deze laat een maximale autonomie toe van elke functie, maar biedt ook uitloopruimte bij grotere activiteiten.

Omwille van de beperkte vloeroppervlakte werd in het ontwerp sterk ingezet op het delen van faciliteiten. Zo worden de intakelokalen na de uren als overlegruimte gebruikt voor de welzijnspartners, fungeert de spelotheek ook als wachtruimte voor Kind&Preventie, biedt de polyvalente zaal een podium voor boekvoorstellingen, voordrachten of congres, en combineert de hoogste verdieping vergaderruimtes met de raadzaal en cafetaria.

De verschijningsvorm is bewust massief. Grijs-groene bakstenen vullen de gesloten gevelvlakken; ook borstweringen worden massief benaderd in een verticaal claustra-metselwerkverband. Door de expressieve schaduwlijnen van het verdiepte voegwerk en het horizontale lijnenspel van de betonnen lijsten krijgen alle gevels een grafische verfijning mee. Het publieke karakter van het project wordt onderstreept door grote raampartijen vanuit het interieur naar het Gemeenteplein of inkompleintje toe. De bijzondere functies op de verdiepingen zoals de raadzaal, cafetaria of polyvalente zaal zijn in de gevel uitgelicht door grote verdiepte raamvlakken en aanliggende balkonruimtes. Kantoren en gespreksruimtes volgen het repeterend gevelraster. De schrijnwerkelementen worden geaccentueerd in een diepgroene anodisatietint, met uitzondering van de ramen rond het inkomplein waar een warme champagnetint de bezoeker verwelkomt.

Opdrachtgever: Gemeente Grimbergen
Locatie: Gemeenteplein, Strombeek-Bever (Grimbergen)
Status: Niet uitgevoerd
Oppervlakte: 5.000 m²
Stabiliteit: Util Structuurstudies
Technieken, EPB, duurzaamheid: Ingenium
Akoestiek: Pierre de Fonseca
Veiligheidscoördinatie: 2B Safe

overzicht