144 Honk Hertogensite, 2019

HONK vzw is een lokale vereniging van ouders van 14 kinderen met een beperking. Nu de kinderen volwassen worden, wil de oudergroep een eigen thuis realiseren voor de groep: het HonkHuis.

Het programma is kleinschalig en op maat van de bewoners. Elke bewoner krijgt een eigen studio met dag- en nachthoek en eigen sanitair. Koken en eten gebeurt gemeenschappelijk. Een gedeelde zithoek, tuintje, polyvalente therapieruimte – o.m. voor bewegingsoefeningen – en bureel/gespreksruimte vervolledigt het collectieve programma. De inslapende wacht krijgt een eigen kamer met sanitair. Het programma en het organigram werden samen met de oudergroep in een doorgedreven ontwerpend onderzoek op punt gesteld.

Binnen het masterplan van Hertogensite – reconversie van de voormalige ziekenhuisterreinen in het centrum van de stad Leuven – krijgt het HonkHuis een prominente plek. Aan de Minderbroederstraat werkt het een bestaande blinde gevel af, en maakt het de hoek naar het vergroende binnengebied en de opengelegde Dijle.

Het ontwerp is in de eerste plaats opgevat als een huis, geen instelling. Gewoon wonen staat centraal. De zorgfunctionaliteit is aanwezig, maar nooit beeldbepalend. Onzichtbare zorg.

Opdrachtgever: HONK vzw
Ontwikkeling: Resiterra nv
Locatie: Hertogensite, Leuven
Oppervlakte: 1100 m2

overzicht