063 De Hoorn Leuven, 2008

Na decennia leegstand koopt een groep jonge, geëngageerde leuvenaars het Brouwerijcomplex De Hoorn. Ambitie: een centrum voor creativiteit, waar het groeiende Leuven naar snakt, motor ook van de stadsontwikkeling rond de Vaartkom.

Negen jaar– en een kredietcrisis die het budget halveerde – later, zijn reconversie en uitbreiding een feit, en staat het project als pionier in het post-industriëel landschap. Met een open programma als café-restaurant, feestruimtes, startershub en skybox wil De Hoorn letterlijk generator zijn.

De aanpak stoelt op het tweespoor ‘slaan en zalven’: op strategische plekken wordt ingehakt op de robuuste structuur, op andere momenten wordt een uiterst zachte restauratie gehanteerd. Meer dan architectuur wil het project infrastructuur zijn: de ingrepen faciliteren een menselijk gebruik van het industrieel casco en bieden ruimte om het ongekende én een collectief te laten ontstaan. Als een janushoofd krijgt de blinde zuidzijde een nieuwe aangezicht, gericht naar stadscentrum en toekomstig park. De westgevel wacht op uitbreiding.

Dit project won de Architectuurprijs Stad Leuven 2015 en Europa Nostra Award 2016 in de categorie 'Conservation'. Verder werd dit project genomineerd voor de Belgische Prijs Architectuur 2013.

Locatie: Vaartkom Leuven
Oppervlakte: 10.100 m²
Opdrachtgever: nv De Hoorn
Stabiliteit: Ney & Partners
Technieken: Cenergie
Akoestiek: Daidalos
Veiligheidscoördinatie: Bureau Bouwtechniek

overzicht