091 WZC Sint-Vincentius Leuven , 2010

Het nieuwe woon- en zorgcentrum wordt opgetrokken op de site van het klooster Redemptoristen aan de Brabançonnestraat te Leuven.

We drapeerden het nieuwe volume van het woonzorgcentrum rondom en achter het grote volume van de beschermde Sint-Alfonsuskerk. Zo komt het met zijn langste zijde langsheen het parkgebied te liggen, en kan maximaal de uiteenlopende condities van de site voor het wonen geëxploreerd worden: het park, de kerk en de straat.

Het nieuwe volume wil vanaf de straatzijde in de eerste plaats het kerkgebouw kaderen en het letterlijk centraal op de voorgrond plaatsen. De nieuwbouw wil het monument een haast natuurlijke plek geven in het geheel, en wil zich letterlijk verhouden tot dit bepalende element. Tegelijk blijft de nieuwbouw op een afstand van de naburige bebouwing ten noorden en zuiden van het perceel, zodat aan beide zijden een publieke doorgang naar het parkgebied in de kern van het bouwblok ontstaat.

De aansluiting met de kerk gebeurt door een langgerekte tussenruimte, onbebouwd op de verdiepingen. Op het gelijkvloers is deze zone de inkomruimte en schakelruimte van het woonzorgcentrum naar de kerk toe. De lange circulatieruimte met hoge plafondhoogte is analoog aan de vroegere kloostergangen, waar het voorportaal van de kerk en een horizontale articulatie in de kopgevel van het koor, nog schaalgevende elementen van zijn.

Aan noordzijde van de kerk plooit het nieuwe volume naar de straat, rondom een naar het park geopende ‘patio’-ruimte.

Door de globale beweging van het volume wordt het mogelijk de kamers van de residenten naar de buitenzijde te oriënteren, terwijl de circulatieruimtes afwisselend uitkijken op de oude kerk – de nabijheid van de zijgevel van de oude kerk in de beglaasde circulatieruimte wordt beeldbepalend – en het park.

De beschermde Sint-Alfonsuskerk werd onderdeel van het nieuwe woonzorgcentrum en kreeg een nieuwe bestemming als gemeenschappelijk restaurant voor de bewoners. De centrale keuken werd in een 'open keuken' concept mee opgenomen in de kerk.

Locatie: Brabançonnestraat Leuven

Oppervlakte: 10500m²

Opdrachtgever: NV Leuven Brabançonne

Stabiliteit: Provoost & Partners bvba

Technieken: Istema nv

overzicht